Formålet med at have en hjemmeside er vel dybest set, at den kan blive fundet på nettet – at man kommer op i søgeresultater på relevante søgeord. Det er ofte lettere sagt end gjort, især hvis du er i en branche, hvor der er stor konkurrence og mange annoncekroner. Men du skal ikke give op på forhånd, for Google belønner de hjemmesider, der leverer godt og brugbart indhold, og det er du herre over på din egen hjemmeside.
Der er tusindvis af forhold, der har indflydelse på søgbarheden for en hjemmeside, men start med at skrive gode tekster med nogle af de søgeord, du gerne vil findes på – de ord dine kunder bruger. Billeder skal have alt-tekster, som Google kan læse, og der skal også være orden i strukturen med forskellige typer overskrifter i den rigtige rækkefølge.
Det er en god ide at installere et SEO plugin som Yoast SEO eller All In One SEO.
90 procent af os googler på mobilen, når vi skal finde en vare eller en ydelse. 90 procent !! Så det er helt afgørende, at din hjemmeside består tryktesten af et besøg på mobil – måske i rask gang i trafikken eller balancerende med en kaffekop i den anden hånd.
Det er kommunikation på højeste plan: Hvor hurtigt og præcist kan du fortælle, hvem du er – på mindst muligt plads? Og hvordan viser du vej hen til det, din gæst leder efter? Glem top-menuen, du skal bruge noget, der råber meget højere.
Jeg vil anbefale dig at lave en lille-bitte brugerundersøgelse: 2-3 mennesker er nok. Lad dem gå ind på hjemmesiden og efter 20-30 sekunder give et bud på, hvad det handler om. Derefter skal du bede dem finde det, du gerne vil have besøgende finder, og du skal bare holde øje med, hvilken vej de går. Meget lærerigt.
Du ved det godt: Du har ganske få sekunder til at gøre dig så interessant, at en besøgende beslutter sig til at blive lidt længere. Vi holder af at tro, at folk kommer ind på forsiden på vores hjemmeside og giver sig til at læse alt fra toppen, men sådan er det jo langt fra.
Ofte kommer de besøgende ind på et blogindlæg eller på en underside, fordi indholdet her er dukket op i en søgning, og nu er det så din opgave at træde så meget i karakter, at gæsten bliver nysgerrig på resten af dit indhold.
Det er nødvendigt, at du har defineret meget klart, hvad du sælger, eller hvad du kan hjælpe med. Med mindre du er Amazon, så er det OK at sige, at man har alt på alle hylder.
Vores vaner på nettet har ændret sig: Vi scroller. Tidligere havde vi vores top-menu og en masse undersider, men det er ikke længere god stil at organisere sit indhold på den måde.
For at tilfredsstille den internet-rejsende i dag skal du kunne lede ham rundt med links mellem siderne, præcis som på de sociale medier, hvor man hurtigt er på en rejse fra link til link. Din opgave er at få den besøgende til at blive på din egen hjemmeside og vise ham alt dit indhold.
Du kender det selv, du har trykket på et link eller skrevet en webadresse i browseren – OG SÅ SKER DER IKKE NOGET! I løbet af sekunder er forventning forvandlet til irritation, og nu skal der meget mere til, før hjemmesiden kan gøre dig glad.
Der er helt sikkert noget, der hedder “for lang tid”, uden at det er en eksakt måleenhed, så det er absolut en god ide at optimere din hjemmeside til at være så hurtig som muligt.
På en almindelig hjemmeside er det især billeder, der kan være for tunge og dermed tage for lang tid at blive hentet ned til mobil eller computer. Her skal du gøre en indsats for, at dine billeder er optimeret til web og så små som muligt uden at de bliver uskarpe.