Inge Bang 15 år som webdesigner. Foto Kirstine Mengel.

For 15 år siden sprang jeg ud som webdesigner. Jeg fik mit CVR nummer og startede EWEB kommunikation.

For selvstændige er det lidt ligesom at miste mødommen at få et CVR nummer. Du kan godt drive forretning uden, men du er først “rigtig” selvstændig, når du får de magiske otte tal.

Det var i november 2004. Efter 15 år som dag-til-dag journalist havde jeg besluttet mig til, at nu ville jeg lave hjemmesider.

HTML og CSS

Jeg havde taget en uddannelse som webdesigner og kom i praktik hos Forskerparken CAT ved Risø. Opgaven lød på at lave en ny hjemmeside til dem. De ville også gerne have nogle bedre tekster, og det krav skulle vise sig at blive mit USP – unique selling point.

Det gik hurtigt op for mig, at jeg havde et forspring på markedet med alle de år, jeg havde arbejdet som journalist. Eller ordhåndværker, som en veninde meget rammende titulerer mig.

 

Der er meget få programmører, der kan lave godt indhold. Og der er meget få indholdsmennesker, der kan lave gode hjemmesider.

 

Men det var teknikken bag hjemmesiderne, der optog mig mest i starten. Jeg var helt vild med HTML og  CSS og elskede, hvordan et perfekt sat semikolon eller en “havelåge” i koden kunne få de rigtige ting til at ske på skærmen.

I 2004 var webdesign det rene cowboymarked, og de fleste hjemmesider var grimme og svære at bruge – og meget, meget små. Vores skærme var små, og der var ingen der gad at scrolle, så det var vigtigt at designe hjemmesiden til visning “above the fold” – på det første skærmbillede.

 

Substanz hjemmeside 2005

 

Min første hjemmeside var efter tidens målestok meget smuk – den var designet af grafikeren Line Krüger, der stod for virksomhedens grafiske identitet. Jeg skulle “bare” programmere den, og det gjorde jeg i Adobe programmet Dreamweaver.

Jeg kan ikke længere huske, hvordan det var at arbejde i Dreamweaver, men indlæringskurven var stejl. Det var som at lære et nyt sprog, et smukt sprog.

CMS og WordPress

De næste par år gik det stærkt. Håndkodning veg pladsen for CMS systemer, og netop da jeg var ved at sælge min sjæl til et af de store dyre systemer, opdagede jeg det gratis og danske CMSimple. Ja det var simpelt, men med min viden om programmering kunne jeg få det til at opfylde mine behov.

Her er et lille udvalg af de hjemmesider, jeg lavede i CMSimple.

 

Line Baun Danielsen
ebmpapst

 

Din Velvære
Opgavebureauet

I 2011 mistede jeg mit hjerte til WordPress

WordPress havde eksisteret i nogle år som et yderst begrænset CMS-system udviklet til bloggere, men konceptet med, at det var gratis open source, og at programmører i hele verden kunne udvikle på det betød, at WordPress overhalede alle indenom.

Så jeg gik ombord i databaser og php-programmering, det var sjovt! Og igen brugte jeg en masse tid på at tilegne mig nye færdigheder – det er vilkåret i en branche, hvor tingene forandrer sig hurtigt.

Her er nogle af mine første hjemmesider i WordPress. De ser ikke umiddelbart anderledes ud end mine tidligere hjemmesider, men backend er en helt anden verden, en katedral!

 

Kirstine Mengel
Liftyourlife.dk

 

 

I dag er omkring en tredjedel af alle hjemmesider udviklet i WordPress, så jeg gjorde rigtige ved at skifte dengang. For WordPress følger med udviklingen, og så er det bare op til os, der bruger det, at prøve at følge med.

Responsive webdesign

De seneste par år er webdesign igen blevet vendt på hovedet, fordi vi i stigende grad går på nettet på mobilen – det havde jeg altså ikke fantasi til at forestille mig, da jeg startede i 2004!

Med responsive design, hvor en hjemmeside skal fungere på alle skærmstørrelser, er det vigtigere end nogensinde at have viden om alle elementer –  programmering, design, brugervenlighed og indhold.

 

Det hjælper jo ikke meget at se lækker ud, hvis man ikke får fat på nogen!

 

Et lækkert design gør det ikke alene, plejer jeg at sige. Men det fungerer heller ikke at have blændende tekster og billeder, hvis designet ikke er i orden. Eller hvis de besøgende ikke kan finde det, de kommer efter eller måske slet ikke kan finde hjemmesiden, fordi den ikke er søgeoptimeret.

Det hele skal spille sammen, hvis budskabet skal ud. Og det er jo selve formålet med en hjemmeside.

 

Nyt design til Liftyourlife.dk

Til jubilæer er det på sin plads at gøre status, og jeg kan kun sige, at jeg er glad for, at jeg tog springet i 2004.

Jeg elsker stadig at arbejde med hjemmesider. Jeg lærer noget nyt hver eneste dag og kan stadig gribes af barnlig begejstring, når jeg roder rundt i maskinrummet i WordPress og får noget til at lykkes.

Og så er jeg yderst tilfreds med at være min egen arbejdsgiver. Det passer mig godt at arbejde for at løse en opgave i stedet for at skulle være på arbejde x antal timer.

Tak for de første 15 år. 🙂

 

Se eksempler på hjemmesider, jeg har lavet, og som stadig er online.

REFERENCER

 

2 Kommentarer
  1. Tillykke med jubilæet… og sjovt at læse – har jo et-eller-andet-sted været med fra starten.

    Og er det ikke fedt at have sin Bas med på kontoret.

    Kh fra Lissabon.

  2. Tak Thomas! Også fordi I gav mig lov til at prøve kræfter med Substanz og senere projekter.

    Bassen er derhjemme, nu er jeg jo blevet proff og er flyttet ud af hjemmekontoret. 🙂

Skriv et svar